دیزل ژنراتور ها برای کارکرد بهینه و آسانی در استفاده، همچنین برای دوام و عمر بالاتر به یک سری تجهیزات و ملحقات نیاز دارند که به مرور زمان توسط بشر ساخته و گسترش یافته اند.
برای مثال برای بیصدا کردن دیزل ژنراتور و همچنین جهت جلوگیری از ورود گردو خاک به محفظه های دیزل ژنراتور از اتاقکی فلزی به نام کانوپی دیزل ژنراتور استفاده می گردد و یا برای ترانسفر نمودن جریان برق بین شبکه سراسری و برق تولیدی دیزل ژنراتور در مواقع قطعی برق از تابلو های امرجنسی ATS که نوع اتوماتیک تابلو چنج آور می باشند استفاده می گردد. دایره این تجهیزات بسیار گسترده می باشد ولی در اینجا عمده ترین و پر کاربرد ترین تجهیزات جانبی دیزل ژنراتور عنوان می گردد.
۱- کانوپی دیزل ژنراتور: در حالت کلی کانوپی به محفظه یا اتاقک فلزی اطلاق می گردد که دیزل ژنراتور درون آن قرار می گیرد. همانگونه که مستحضرید دیزل ژنراتور ها صدای بسیار زیادی را هنگام کار و بخصوص زیر بار تولید می نمایند، این صدا در برخی مواقع بسیار آزاردهنده و مخل آسایش ساکنان آن منطقه خواهد بود. اولین و اصلیترین وظیفه کانوپی دیزل ژنراتور، کم کردن صدای ناشی از فعالیت موتور دیزل می باشد به عبارت بهتر با استفاده از عایق های صوتی در داخل محفظه کانوپی، این اتاقک به یک کانوپی سایلنت برای دیزل ژنراتور تبدیل خواهد شد.
۲- تابلو چنج آور دیزل ژنراتور – تابلو اتوماتیک ATS : تابلو چنج آور به دو دسته تابلو چنج آور دستی و تابلو چنج آور اتوماتیک تقسیم میشود. تابلوهای چنج آور تمام اتوماتیک با نام تابلوی ای تی اس یا تابلو امرجنسی ATS شناخته می شوند.
۳- تابلو سنکرون دیزل ژنراتور (تابلو پارالل): تابلو های سنکرونایز یا تابلو سنکرون جهت موازی نمودن دو یا چند دستگاه دیزل ژنراتور برای بالا بردن توان خروجی کل سیستم استفاده می گردد.
۴- برد کنترلر دیزل ژنراتور: جهت مانیتورینگ فعالیت سیستم دیزل ژنراتور اعم از دور موتور دیزل، ولتاژ خروجی، آمپر خروجی، توان تولید شده نهایی بر حسب کیلو ولت آمپر، دمای دیزل ژنراتور و سایر پارامتر های مورد نیاز از برد کنترلر استفاده می گردد.
۵- برد ATS : از این برد برای تغییر سیستم تغذیه از برق شهری به دیزل ژنراتور استفاده می گردد.
۶- منبع اگزوز دیزل ژنراتور: برای کاهش صدای دیزل ژنراتور و همچنین آلودگی کتر محیط اطراف از منبع ازوز استفاده می گردد.
۷- شارژر باتری اتوماتیک دیزل ژنراتور: جهت شارژ نمودن باتری ها که وظیفه تامین جریان برای استارت دیزل ژنراتور را دارند استفاده می شوند.
۸- رگلاتور ولتاژ دیزل ژنراتور AVR : ای وی آر یا رگلاتور ولتاژ بردی است که بروی تابلو ژنراتور نصب می گردد و وظیفه یکسان سازی ولتاژ خروجی آلترناتور را بر عهده دارد. برای مثال هنگامی که دور موتور تغییر حتی جزئی داشته باشد، ولتاژ خروجی ژنراتور تغییر خواهد کرد که وظیفه ای وی آر دیزل ژنراتور، ثابت نگه داشتن آن است.
۹- هیتر یا گرمکن دیزل ژنراتور : هیتر ها برای دیزل ژنراتور در سه نوع هیتر سوخت، هیتر روغن و هیتر آب بسته به شرایط آب و هوایی محل قرارگیری دیزل ژنراتور، تولید و نصب می گردند. هیتر دیزل ژنراتور بیشتر برای شرایط آب و هوایی سرد و خیلی سرد کاربرد خواهد داشت.
۱۰- گاورنر دیزل ژنراتور : گاورنر ها در موتور های دیزل در دو نوع گاورنر مکانیکی و گاورنر الکترونیکی که وظیفه تثبیت و تعدیل دور موتور و فرکانس خروجی ژنراتور را بر عهده دارند تولید می گردند. برای مثال دیزل ژنراتور در دور موتور ۱۵۰۰ در دقیقه فرکانس ۵۰ هرتز و در دور موتور ۱۸۰۰ دور در دقیقه فرکانس ۶۰ هرتز تولید می نماید.